Επίσκεψη στην Εταιρία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων, «Στέγη», στην Σύρο


Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ., του Ιδρύματος με την επωνυμία «Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Σύρου», την 29η Οκτωβρίου 2021, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον covid-19,  επισκέφτηκαν την Εταιρία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων, «Στέγη», στην Σύρο, της οποίας Ιδρύτρια και Υπεύθυνη είναι η κα Μαρία Κυδωνιέως- Φωστέρη (Επίτιμη Προϊσταμένη Υπουργείου Δικαιοσύνης- Κοινωνική Λειτουργός). Δυστυχώς όμως, την ημέρα της επισκέψεως, η κα Φωστέρη δεν κατάφερε να παραστεί ως φυσική παρουσία, για λόγους υγείας. Παρόλα αυτά, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, μεταξύ εκείνης και των παρισταμένων και η εθελόντρια, κα Κυριακή Παπαγιάκουμου, η οποία και εκπροσώπησε τον φορέα, μας ξενάγησε στους χώρους της «Στέγης».

Η κα Φωστέρη Μαρία, ενημέρωσε την Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ., του Ιδρύματος με την επωνυμία «Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Σύρου», για τις δράσεις των παιδιών που φιλοξενεί, τις παροχές βοηθημάτων σε αναγκεμένες οικογένειες και για τις λειτουργικές ανάγκες του φορέα.

 

Η Επιγραφή της Εταιρίας Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων στη Σύρο, έξω από το κτήριο που στεγάζεται η «Στέγη».

 

Αναλυτικά: Αυτή τη στιγμή η «Στέγη» λόγω της πανδημίας με τον covid-19, δεν μπορεί να δεχθεί τα παιδιά που φροντίζει στον χώρο της και για αυτόν τον λόγο η κα Φωστέρη Μαρία, όπως και οι εθελοντές της, βρήκαν άλλους τρόπους, ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν ¨τα παιδιά τους¨, όπως και τα αποκαλούν. Η σίτιση των παιδιών και των οικογενειών αυτών, γίνεται με την παροχή τροφίμων καθημερινά, από τους εθελοντές, σε κάθε σπίτι που το έχει ανάγκη. Η μελέτη των σχολικών μαθημάτων γίνεται πλέον μέσω διαδικτύου από τους εθελοντές. Συνεχώς διανέμονται ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως επίσης καλύπτονται από την «Στέγη» τα έξοδα για ιατρική περίθαλψη των παιδιών, οι φαρμακευτικές αγωγές τους και άλλες οικονομικές ανάγκες τους που συχνά προκύπτουν.

Κάποιες από τις τελευταίες δράσεις των παιδιών που φροντίζει η «Στέγη», ήταν η Έκθεση Φωτογραφίας και Ζωγραφικής, που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι με τη βοήθεια πάντα της κας Φωστέρη Μαρίας και των ακούραστων Εθελοντών. Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ., του Ιδρύματος με την επωνυμία «Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Σύρου», είχαν την ευκαιρία σε μια παρουσίαση των έργων των παιδιών που έγινε από την εθελόντρια κα Κυριακή Παπαγιάκουμου, να δουν τη δουλειά που έγινε σε αυτές τις δράσεις, η οποία ήταν μια πολλή αξιόλογη και σημαντική καλλιτεχνική δουλειά, καμωμένη με αγάπη από τα μικρά χεράκια των παιδιών.

 

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μωραΐτη Σύρου, κα Ζαρμπώνη Μαργαρίτα ,η Γραμματέας του Ιδρύματος Μωραΐτη Σύρου, κα Ψιλοπούλου Αγγελική, η Ταμίας του Ιδρύματος Μωραΐτη Σύρου κα Ειρήνη Πλυτά-Δεκαβάλλα, εξωτερικοί συνεργάτες του Ιδρύματος Μωραΐτη Σύρου και η Εθελόντρια της «Στέγης» κα Κυριακή Παπαγιάκουμου.

Στο τέλος, η κα Φωστέρη Μαρία, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ., του Ιδρύματος με την επωνυμία «Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Σύρου», και επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η χορηγία που δέχεται η «Στέγη», από το Ίδρυμα Μωραΐτη Σύρου, όλα αυτά τα χρόνια, καθότι συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των σκοπών της «Στέγης».

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ., ευχαρίστησαν την κα Φωστέρη Μαρία και την κα Κυριακή Παπαγιάκουμου, για την φιλοξενία και την αναλυτική ενημέρωση που τους παρείχαν και εξέφρασαν από μέρους τους την επιθυμία να συνεχίσουν με τους οικονομικούς πόρους που θα τους επιτρέπεται από το Ίδρυμα, για τους σκοπούς της Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να χορηγούν την «Στέγη» και να σταθούν δίπλα της, για να μπορεί να είναι πάντα σε θέση να προλαμβάνει την καταστολή της παιδικής παραβατικότητας, μέσω της ένταξης/ επανένταξης, των παραβατικών ανηλίκων, στην κοινωνία και της προσπάθειας να μείνουν εκτός σωφρονιστικών καταστημάτων, που είναι ο κύριος σκοπός της.