Έναρξη Μαθημάτων Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής (Ε.Πα.Μ.)


Το Σάββατο 16/10/2021 στο κτήριο του Ιδρύματος Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου (έναντι Αστυνομικού Τμήματος Χώρας Άνδρου) ξεκίνησαν τα μαθήματα του Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής (Ε.ΠΑ.Μ.).

Στο πρόγραμμα αυτό εντάχθηκαν 32 μαθητές, οι οποίοι θα παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα παραδοσιακών οργάνων (σαντούρι, βιολί, λαούτο, τσαμπούνα), τα οποία θα παραδίδουν δάσκαλοι παραδοσιακής μουσικής.

Το Ε.ΠΑ.Μ. λειτουργεί με τη συνεργασία του Ιδρύματος Δ.&Λ. Μωραΐτη Άνδρου και του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου.

Υπεύθυνος του Εργαστηρίου είναι ο ανδριώτης μουσικός Νίκος Μήλας, ιδρυτικό μέλος των σχημάτων ΑΜΟΡΟΖΑ & ΑΠΗΛΙΩΤΙΚΗΣ ΠΝΟΗΣ.

Τα μαθήματα θα είναι ατομικά, διάρκειας 45 λεπτών και θα πραγματοποιούνται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ισογείου του Ιδρύματος Μωραΐτη δύο (2) φορές τον μήνα.

Εξάλλου, σε δεύτερο χρόνο προγραμματίζονται ομαδικά τμήματα διδασκαλίας των λαϊκών παραδοσιακών δρόμων και ρυθμών, καθώς και δημιουργία μαθητικής ορχήστρας.

Στην έναρξη των μαθημάτων μίλησε στους μαθητές ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μωραΐτη Άνδρου κος Νίκος Σιγάλας αναφορικά με τους στόχους του προγράμματος του Ε.ΠΑ.Μ. και τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμα του Ε.ΠΑ.Μ. που είναι η εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων σε παιδιά και η καταγραφή των ανδριώτικων μουσικών ακουσμάτων. Κατόπιν, έλαβε το λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου κα Ρένα Σακελλάρη αναφερόμενη στην έναρξη συνεργασίας του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου με το Ίδρυμα Μωραΐτη Άνδρου.

Πριν την έναρξη, οι μαθητές παρακολούθησαν ένα μικρό πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής από τους δασκάλους και μετά ήρθαν σε πρώτη επαφή με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα.

 

ΝΙΚΟΣ Λ. ΣΙΓΑΛΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δ. & Λ. ΜΩΡΑΙΤΗ

 

ΡΕΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΔΡΟΥ