Ιδρυτές


Λιλίκα ΜωραΐτηΗ Λιλίκα (Μαγδαληνή) Μωραΐτη γεννήθηκε το 1914 στην Αθήνα. Ήταν το δευτερότοκο παιδί του Γεράσιμου και της Μαρίας Σταθάτου. Ο πατέρας της καταγόταν από την Ιθάκη. Υπήρξε πλοίαρχος και εφοπλιστής, ήταν δε μέλος της γνωστής ιθακήσιας οικογένειας των Σταθάτων. Η μητέρα της, το γένος Φιλίνη, μεγάλωσε στη Σύρο και ήταν κόρη του πλοιοκτήτη Νικόλαου Φιλίνη.

Ο πρωτότοκος γιος του ζεύγους Γεράσιμου και Μαρίας Σταθάτου Νίκος χάθηκε αναπάντεχα, το 1933, σε ηλικία 21 ετών. Η Λιλίκα Μωραΐτη παντρεύτηκε το 1947 τον Δημήτριο (Τάκη) Μωραΐτη με τον οποίο μοιράστηκε επί μισό και πλέον αιώνα τις ευαισθησίες της. Η κοινή ζωή τους υπήρξε γεμάτη αγάπη για τα συγγενικά τους πρόσωπα, τους φίλους και γνωστούς τους, αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο, έχοντας πάντα ένα βαθύ θρησκευτικό αίσθημα. Το ζεύγος Μωραΐτη ταξίδεψε κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με επιλογή τα τελευταία χρόνια τη Σύρο.

Η πατρική οικογένεια της Λιλίκας Μωραΐτη αφιέρωσε μεγάλο μέρος της περιουσίας της σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά έργα, δωρίζοντας στον Δήμο Ιθάκης, εκτός των άλλων, και την πατρογονική οικία του Γεράσιμου Σταθάτου για να στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Λιλίκα Μωραΐτη, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και εκπληρώνοντας την επιθυμία που είχε εκφράσει στη διαθήκη του ο πατέρας της, ίδρυσε το 1970 το Κοινωφελές ΄Ιδρυμα Γερασίμου και Μαρίας Σταθάτου στη μνήμη του αδελφού της, για την εξυπηρέτηση του Διαγνωστικού Κέντρου Ιθάκης. Συνέχισε δε το φιλανθρωπικό της έργο μέχρι το θάνατό της, με επιστέγασμα την επιθυμία της για τη δημιουργία, από κοινού με το σύζυγό της, των Iδρυμάτων Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου και Σύρου.