Ιδρυτές


Δημήτριος Ν. ΜωραΐτηςΟ Δημήτριος Ν. Μωραΐτης, τριτότοκος γιος του Νικοκλή Γ. Μωραΐτη και της Πελαγίας (Μπιλής) το γένος Βάτη, γεννήθηκε το 1904 στην Άνδρο όπου πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του. Ο πρωτότοκος αδελφός του Γεώργιος ήταν καπετάνιος. Η αδελφή του Μαρία, η οποία υπήρξε εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό, συζεύχθηκε τον γνωστό Μακεδονομάχο (καπετάν «Νικηφόρο»), αργότερα αντιναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στην εξόριστη κυβέρνηση στη Μέση Ανατολή, Ιωάννη Δεμέστιχα.

Ο Νικοκλής Γ. Μωραΐτης, γεννημένος και αυτός στην Άνδρο, ήταν καπετάνιος και πλοιοκτήτης, διατηρώντας τη σταθερή οικογενειακή παράδοση της ενασχόλησης της οικογένειας Μωραΐτη με τη ναυτιλία. Αφότου ο απώτερος πρόγονός του Δημήτριος Διγενόπουλος μετανάστευσε τη δεκαετία 1770 από τη Δημητσάνα και εγκαταστάθηκε στην Άνδρο, απέκτησε το παρατσούκλι «Μωραΐτης» που κρατήθηκε έκτοτε ως το επίσημο επώνυμο της ευρύτερης οικογένειας. Η οικογένεια Μωραΐτη της Άνδρου ξεκίνησε τη ναυτιλιακή της δραστηριότητα στα μέσα του 19ου αιώνα με πρωτοπόρο τον Γεώργιο Δ. Μωραΐτη, πλοιοκτήτη των ιστιοφόρων «Λεωνίδας» και «Αρχάγγελος». Ακόμη πιο δραστήριος υπήρξε ο Δημήτριος Γ. Μωραΐτης, γιος του Γεώργιου, που ίδρυσε την «Υπερωκεάνιο Ατμοπλοΐα», τα πλοία της οποίας («Μωραΐτης» και «Αθήναι») εγκαινίασαν τη γραμμή Πειραιά-Νέα Υόρκη.

Ο Δημήτριος Ν. Μωραΐτης ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση, μετερχόμενος τα ναυτιλιακά. Ήδη πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κινήθηκε στον διεθνή χώρο, ταξιδεύοντας στη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α., όπου δραστηριοποιήθηκε και διέμενε κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μετά τον Πόλεμο ίδρυσε διαδοχικά τις ατμοπλοϊκές εταιρίες «Dolphin», «Castle», «Star» και «Broad». Οι εταιρίες ναύλωναν φορτηγά πλοία που κινούνταν στα διεθνή ύδατα. Τέτοια ήταν τα πλοία «Lilica», «Star» και «Magdalene».

Ο Δημήτριος Ν. Μωραΐτης παντρεύτηκε το 1947 την Μαγδαληνή (Λιλίκα) Σταθάτου, κόρη του Γεράσιμου Σταθάτου με καταγωγή από την Ιθάκη. Ο γάμος τους έγινε στην Εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στη Νέα Υόρκη. Μετά από λίγα χρόνια, το ζεύγος εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, στην ιδιόκτητη οικία της οικογένειας Μωραΐτη στο Ψυχικό, όπου και έζησαν μέχρι το θάνατό τους.